Prestèr bedre
med riktig mat!

3

Mar

Prestèr bedre
med riktig mat!

Publisert av :

Å være bevisst eget kosthold er viktig. Kvaliteten på maten vi spiser har ofte stor betydning for hvordan vi føler oss, hvilken kapasitet vi har og hvordan vi presterer. Tilstrekkelig inntak av næringsrikmat og drikke er avgjørende, og innen idrett kan det være faktoren som avgjør om du når treningsmålene eller møter veggen.

Hva er egentlig et godt kosthold og hva er den mest hensiktsmessige fordelingen av energikildene våre?

Når vi snakker om energikilder snakker vi om karbohydrater, fett og proteiner. Kroppen foretrekker karbohydrater som energikilde, men kan om det ikke er tilstrekkelig tilgang bruke proteiner og fett istedenfor. Protein er kroppens byggesteiner og brukes for oppbygging og vedlikehold av muskler og vev. Om kroppen er i energiunderskudd brytes proteinet ned, og i verstefall vil musklatur svekkes, og det er det ingen som ønsker. Kostholdet vårt må derfor bestå av karbohydrater, fett og protein og fordelingen er ikke tilfeldig. Det er anbefalt at 60-65 % av energien i maten kommer fra karbohydrater, 25-30 % kommer fra fett og restrerende kommer fra protein. Det er ikke likegyldig hvilken kilder man velger. Når det gjelder karbohydrater bør kilden være fra stivelse og fiber, og ikke fra sukkerarter som gir en rask blodsukkerstigning. I praksis betyr det at jo grover kilden er, jo bedre. Gode kilder til karbohydrater er derfor helkornsprodukter og grønnsaker. Når det gjelder gode fettkilder er nøtter, avokado, fet fisk og gode plantebaserte oljer midt i blinken. Det er anbefalt at man velger vekk mettet fett der det er mulig, men man skal ikke være fanatisk. Klarer man å velge de sunne alternativene 80 % av tiden er mye gjort.

Behovet for protein vil variere ut i fra hvilken aktivitet en bedriver og hvor mye muskelmasse en har. En person med mye muskelmasse har større behov enn en med lite. En som trener styrke har behov for 1,5-1,8 gram protein pr kg kroppsvekt pr dag, mens en som hovedsakelig trener utholdenhet kan klare seg med litt mindre. Fisk, hvitt kjøtt, egg og belgvekster er gode kilder og vanlig kosthold dekker normalt dette behovet. Så sant man har et variert og hensiktsmessig kosthold og sørger for å være i energibalanse trenger man ikke å tenke så mye på dette, men det er greit å være bevisst i valg av energikilder.

Etter endt treningsøkt er det viktig med påfyll. Mangelfull energi og vesketilførsel i tiden etter trening forsinker ikke bare restitusjonsprosessen, men reduserer også treningseffekten, svekker imunforsvaret og øker risikoen for å bli overtrent.

Generellt bør en tilstrebe en regelmessig måltidsrytme der det er 3-4 timer mellom vært måltid. 4 hovedmåltid og små mellommåltid ved behov passer for de fleste og minsker risikoen for dårlige matvarevalg. Planlegg måltidene, da har du kontroll.

Skal du bli den beste versjonen av deg selv må du investere. Og skal du prestere på trening må du gi kroppen energi. Det er som med bil. Hjelper ikke med full gass når tanken er tom!

 

Om forfatteren av dette innlegget:

Elisabeth

Se alle innlegg fra

Recent Posts